DOĞA TOPLANTILARI.
Toplantıdan üç gün sonra bu etkinlik üzerinde konuşmak üzere Doç.Dr. Afif Sıddıki’yi aradık. Büromuzda gerçekleştirdiğimiz kısa görüşmeyi aşağıda sunuyoruz.
Akyaka Postası (Ümit Biçer) :Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Çeşitli üniversitelerden değerli öğretim üyelerinin katılımıyla bugüne kadar -12 yıl kadar önceki ‘Edebiyat Günleri’ adıyla düzenlenen etkinliği saymazsak – bu konseptte ve bu uzunlukta bir toplantı olmamıştı Akyaka’da .Bu kimin fikri, mimarı kim yada kimler ve bu buluşmayla neyi amaçlıyordunuz?
Doç.Dr. Afif Sıddıki……. : Bu başta naçizane ,benim fikrim. Ama Hüseyin Atçı arkadaşımızla birlikte (ki benim öğrencim olur aynı zamanda) birlikte kotardık. Bu buluşmanın başlıca dört amacı vardı: Önce öğrencilerimizin değişik bilim dallarından ve sanat kollarından konusunda söz sahibi kişilerle tanışmasını ve bu konularla ilgili akıllarına gelen soruları sormalarını sağlamaktı .Örneğin; öğrencilerimiz okulda (Akyaka C.B. Güneyman İlkokul ve Orta okulu) yaptığımız toplantıda,uzay bilimleri ve felsefe konularıyla tanışmış oldular. Ayrıca Fazıl Say’ın öğrencisi olan bir piyanistin eşlik ettiği bir soprano’yu dinlediler.Amacımız onları birazcık heyecanlandırmaktı bilim, sanat ve felsefe konusunda. İkincisi Menteşe Belediyesi Başkanlığı ile görüşürken öğrendiğim bir gerçek var ki çocuklarımız depremden fazlasıyla korkuyorlarmış, onların bu korkularını gidermek ,depremlerin nasıl oluştuğu ve yapılacak şeyler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktı.
Bir de Doğa Toplantıları adıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantıda ileride- belki 15 yıl sonra kurulacak olan- bir bilim okulunun temellerini atabilmek için zemin yoklaması yapmış olduk. Muhtemelen Ekim Ayı içinde bir toplantı daha yapacağız ve bu seferki uluslararası bir toplantı olacak
Akyaka Postası : Bu toplantıya kaç kişi katıldı?
Afif Sıddıki.. : Toplantıya 130 kişi katıldı.
A.P …:Bu kadar kiş katıldığına göre bu organizasyonun çok ciddi teknik ve mali sorunları olmalı, onları nasıl aştınız ? Sponsor mu buldunuz yoksa çok mu paranız vardı? Nasıl çıktınız işin içinden?
A.S …: Hayır,paramız yoktu. 3 sponsorumuz vardı. Başta Elif hanım Otel, Menteşe Belediyesi ve Denge Medya Grubu. Sağolsunlar destek oldular,Örneğin Elif Hanım Otel katılımcılarımızı misafir olarak ücretsiz ağırladı. Menteşe Belediyesi bize Bilim Parkı’nın kapılarını açtı. Ama herşeye rağmen işin içinden çıkamadık Şu anda 6000 TL borcum var.
A.P…: Bir yayın kuruluşu olan TVDEN tarafından sunumlar kayda alındı,canlı yayınlar filan yapıldı. Bu kanaldan ulaşmayı amaçladığınız kitleye ulaşabildiniz mi? Toplantıdan beklediğiniz verimi alabildiiniz mi?
A.S…..:Her bakımdan aldık.Hem çocukların heyacınını alevlendirdik hem deprem korkularını yendik. Hem de Gökova Uygulama Araştırma merkezinin temellerini atmış olduk.
AP….:İlk kez olmasının bazı dezavantajları vardır .Ummadığınız anda ummadığınız sorunlar çıkabilir. Böyle şeyler yaşandı mı?
A.S…..: Evet .Ben ve ekibim bu konuda araştırma yaptık. Nerelerde neyi yanlış yaptık ,onu araştırdık. Sonraki toplantılarda bunları dikkate alarak neyi daha iyi yaparız,ona çalışacağız.
AP ….:Şu anda çalışma takvimi devam ediyor yani? Neler var gündeminizde önelik sırasına göre. Eğer özel değilse bizlerle paylaşır mısınız?
A.S….:Kesinlikle ,çalışmalarımız devam edecek. Bu yerel bir toplantıydı. Bundan sonra ulusal ve hatta uluslararası toplantılar olacak. Örneğin Harward ve Cambridge Üniversitelerinden de katılımcı bilim insanları gelecek beldemize. Hatta Fazıl Say bizzat kendi gelecek belki de önümüzdeki süreçte.
Bu coğrafyada birçok düşünür ,bilim insanı yetişmiştir bugüne dek . Atatürk’ümüz bu topraklarda yetişen dünya çapında bir insandır ve bizlere evrensel düşünmeyi ve davranmayı öğütlemiş ve örneklemiştir.
Biz de onun izinden gideceğiz.
AP……:Yani ufku giderek genişleteceğiz diyorsunuz. Bir de toplantı sırasında şöyle bir spot görmüştük : “Bilim okulunun temeli atıldı.” Bunu biraz açıklar mısınız, Az önce de kısmen değinmiştik.Öğrencileriniz kim olacak, yetişkinler mi ,çocuklar mı?
A.S…: Evet o okulun fikirsel temeli atıldı. Eğitim kısmı YÖK e filan bağlı olduğu için zorluklar var ama belki bir dernek olarak da çalışılabilir.
( Burada parantez açıp yapılmak istenenlerin yurt dışındaki benzer uygulamalarını,etkinlikler esnasında yaşananları ,toplantı sonrası geri dönüşümleri ve diğer detayları konuştuk)
A.P …:Son olarak Akyaka ve Muğla halkına bir mesajınız olacak mı?
A.S….:Akyaka halkının süre içinde bizi daha iyi anlayacağını ve süre içinde de daha çok sahip çıkacağını sanıyor ve umuyorum. Bu çabalarımızın daha uzun planda ,kış ve bilim turizmini canlandırarak onlara daha somut geri dönüşler sağlayacağına da inanıyorum.
A.P …. Afif Hocam, zaman ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Çalışmalarınızda size ve ekibinize başarılar diliyoruz. Akyaka Postası Gazetesi olarak da her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Herkesin inanılmaz bir hırsla maddi çıkar peşine düştüğü bir zamanda sizin bilim ve sanatı öne alışınız takdire değer bir girişim. Başaracağınızdan eminiz.
Sizin ve tüm ekibinizin yolu açık olsun.